Gipsane žbuke

Gipsane žbuke

Za sigurno i zdravo okruženje

Gipsane žbuke doprinose optimalnoj mikroklimi u unutrašnjosti građevine, prostorije su toplije i udobnije, a zidovi glatki i postojani. Ekonomične su, zdrave za čovjeka i neizmjerno glatke.

Za sigurno i zdravo okruženje

Gipsane žbuke doprinose optimalnoj mikroklimi u unutrašnjosti građevine, prostorije su toplije i udobnije, a zidovi glatki i postojani. Ekonomične su, zdrave za čovjeka i neizmjerno glatke. Proizvodi ovog asortimana predstavljaju moderna rješenja za svaki dom s karakterističnim vizualnim efektom.

ŠTO JE GIPS?

Svojstva i raznolika primjena

Gips je jedan od najstarijih građevinskih materijala u čovječanstvu. Neovisno o stilovima i trendovima u arhitekturi, kroz stoljeća je zadržao svojstvo inovativnog građevinskog materijala s mnogim mogućnostima primjene.

Danas gips uglavnom nalazimo u materijalima namijenjenim za završnu obradu unutrašnjih prostora: u gipsanim pločama i unutarnjim žbukama. Gips se dobiva iz dva izvora:

iz prirodnih slojeva
u procesu odsumporavanja dimnog plina u elektranama na ugljen, poput sintetičkog gipsa - tzv. REA-Gips
U oba slučaja, radi se o istom kemijskom spoju: kalcijevom sulfatu dihidratu CaSO42H2O. Razlika je u tome što gips dobiven iz prirodnih slojeva sadrži primjese drugih spojeva koji se pojavljuju u prirodi, a koje treba ukloniti iz gipsa kako bi on postao punovrijedni materijal. S druge strane, sintetički gips se uvijek pojavljuje u čistom obliku.

GIPS – DOKAZANO UČINKOVIT U ZAŠTITI OD POŽARA

Svake godine nastaju velike štete uzrokovane požarima na građevinskim objektima. Stoga je od iznimnog značaja stvoriti građevinske preduvjete za preventivno smanjenje štete. Između ostalog, tu se ubraja i korištenje nezapaljivih građevinskih materijala, primjerice. gipsane žbuke.

Gips je prirodni građevinski materijal prirodnog podrijetla na mineralnoj bazi.

U kristalnoj strukturi gipsane žbuke nalaze se 2 molekule vode što iznosi 2 litre vode po m² kod debljine gipsane žbuke od 10 mm. U slučaju požarnog opterećenja one će se osloboditi.Kod visoke temperature oslobođena vodena para stvara zavjesu koja hladi i koja plamenu oduzima toplinsku energiju te tako osigurava da temperatura u toj zoni tijekom cijelog procesa ne prijeđe 100°C.

Dakle, gips aktivno pridonosi usporavanju širenja požara.

Gips je dokazano učinkovit protupožarni građevinski materijal te se redovito primjenjuje za poboljšanje otpornosti građevinskih elemenata na požar .

Najjednostavniji način oblaganja protupožarnom zaštitom na betonskim građevinskim elementima je nanošenje sloja gipsane žbuke. Zadaća sloja gipsa s jedne strane je da zajedno s betonskm slojem spriječi prebrzo povećanje temperature armature, a s druge strane njegova je zadaća povećanje minimalnih dimenzija presjeka, pogotovo kod stupova i nosača.

ZAŠTO KORISTITI GIPSANE ŽBUKE?

 • u unutrašnjosti stvaraju optimalnu klimu za čovjeka
 • prostorije ožbukane gipsanom žbukom su toplije i udobnije
 • zidovi su ugodni na dodir
 • moguće ih je izvesti glatko ili reljefno
 • odlikuje ih posebno dobro prianjanje na podlogu (kristalići gipsa urastaju u podlogu)
 • stvrdnjavaju se u potpuno prirodnom volumenu, bez skupljanja, zbog čega se na zidovima ožbukanim gipsanom žbukom ne pojavljuju sitne pukotine
 • imaju osobine pasivne protupožarne zaštite – kristalna struktura gipsa sadrži 2 molekule vode koje se za vrijeme požara oslobođaju u obliku vodene pare koja hladi i blokira rasprostranjivanje vatre
 • higijenski certifikat -.primjena u stambenoj arhitekturi, zdravstvenim ustanovama, jaslicama, vrtićima i školama, u objektima prehrambene industrije
 • vrijeme sušenja gipsanih žbuka je upola kraće nego u slučaju cementno vapnenih žbuka – brža realizacija investicije i osjetan financijski značaj (posebice prilikom velikih kompleksnih projekata)
 • gipsane žbuke najčešće se nanose strojnom tehnologijom koja u kratkom vremenu omogućuje ožbukavanje velikih površina
 • površina gipsanih žbuka ne zahtijeva nužno postavljanje glet mase – ako da, potreban je vrlo tanak sloj što rezultira uštedom vremena i materijala

ZDRAV KAO GIPS

Prirodni građevinski materijal

Gips je vrlo povoljan materijal za zdravlje čovjeka. Zahvaljujući higroskopnim svojstvima, gips je materija koja iz svoje okoline može vezati vodu tj. on upija višak vlage u unutrašnjosti i ispušta ju kada zrak postane previše suh.

Na taj način regulira koncentraciju vlage u zraku koja postaje najpovoljnija za ljude. Stoga u unutrašnjim prostorima obrađenim gipsom vlada optimalna klima.

Pored svega, riječ je o potpuno prirodnom materijalu koji posjeduje pH vrijednost ljudske kože te je bezmirisan i bezopasan. Ekološki je besprijekoran, a s biološkog gledišta potpuno neškodljiv.


GLATKI ZIDOVI ZA PERFEKCIONISTE

Površina gipsanih žbuka je toliko glatka da nužno ne zahtijeva daljnju obradu. Predstavlja odgovarajuću podlogu za tapete, boje i druge zidne obloge. Međutim, stupanj izglađivanja površina može biti različit, a također se i očekivanja korisnika mogu pokazati viša od standardnih.

U tom slučaju, s ciljem postizanja izrazito glatkih površina, Knauf preporučuje upotrebu završne glet mase Knauf Super Finish ili Knauf Extrafinish. Zidovi obrađeni s ovim glet masama predstavljaju izrazito pogodnu podlogu za nanošenje boja i drugih dekoracija.

Knauf Super Finish je masa za popunjavanje spremna za upotrebu odmah iz kantice, dok je Knauf Extrafinish bijela, glet masa u prašku, na bazi mramornog brašna s dodatkom polimernog veziva i modifikatora, za razrađivanje na gradilištu.


KORACI ZA USPJEŠNU PRIMJENU

Žbukanje se ne bi trebalo izvoditi ranije od 6 mjeseci nakon završetka rohbau izgradnje. U slučaju da se žbuka postavlja dok je građevinska konstrukcija još u izradi, postoji vjerojatnost pucanja žbuke, neovisno o samoj vrsti žbuke.Unutarnje žbuke bolje je postaviti prije vanjskog zagrijavanja kuće. Bolje rečeno, preporuča se da se proces postavljanja grijanja obavi nakon isušivanja unutarnjih žbuka, dok vanjski zidovi još uvijek ”dišu”. Hermetički zatvoreni prozori, grijanje koje djeluje poput termos boce, neosušene žbuke ili pak nedostatak ventilacije jednostavan su put do glijvica i plijesni.

Primjena gipsane žbuke trebala bi se vršiti na temperaturi unutarnjih prostorija od min. +5°C, kao i na podlogama gdje ostatak vlage ne prelazi 3%. Vlažnost podloge trebaju pregledati stručnjaci. Postavljanje žbuka pod uvjetima izvan navedenih parametara može uzrokovati otpadanje i pucanje žbuke.

Pažljivo odaberite žbuku koja će ispuniti sva Vaša očekivanja. Upoznajte svojstva svake Knauf gipsane žbuke, pogotovo u usporedbi s već upotrijebljenim, postavljenim žbukama.

Pri odabiru stručnog tima za žbukanje, potrebno je provjeriti kvalitetu izvođenih radova na prethodnim investicijama. Ne ustručavajte se pitati za reference jer će se pravi profesionalci htjeti pohvaliti svojim uspješnim radom. Provjerite njihove informacije s mišljenjem prijašnjih investitora i Knauf stručnog tima.

Površina gipsanih žbuka, iako glatka u usporedbi s površinom cementno-vapnenih žbuka, mjestimično može biti lagano hrapava. Stoga je prikladna za neposredno bojanje, pod uvjetom da prihvaćate mjestimičnu hrapavost. Ako želite imati izrazito glatke zidove na cijeloj površini, potrebno je tražiti postavljanje gipsane glet mase.

Pobrinite se da su prije žbukanja svi prozori i ventilacijski otvori zaštićeni te da je Vaš električar ispravno pričvrstio i zaštitio podžbukne kutije za utičnice i električne prekidače. Postavljanje žbuke i završna obrada okvira u otvorima vrata čine nepotreban trošak i promjenu veličine otvora u središtu, što kasnije može značiti problem s biranjem vrata standardnih dimenzija ili potrebu postavljanja vrata nestandardnih dimenzija.

Svježe postavljenu žbuku treba u potpunosti osušiti. Sjetite se primjereno prozračivati prostorije i zagrijavati ih tijekom zime. Širom otvarajte prozore. Neovisno o tipu žbuke, na nedovoljno osušenim površinama mogu se pojaviti gljivice ili plijesan.

SAZNAJTE VIŠE

Energetska učinkovitost

Održivo. Zdravo. Isplativo.
Toplinska zaštita zgrada jedna je od najvažnijih sfera zaštite okoliša i energetske…

Unutarnja izolacija

Rješenja za zaštitu unutarnjih prostora
Knauf ThermInside kroz minimalnu konstrukciju zida osigurava najbolju iskoristivost prostora…