Povijest

Povijest

Spoj tradicije i inovacija

Sama ideja je započela početkom 1930-ih kada su dva brata, inženjeri rudarstva – Alfons i Karl Knauf, bili fascinirani sirovim materijalom gipsa.


Povijest

Spoj tradicije i inovacija

Sama ideja je započela početkom 1930-ih kada su dva brata, inženjeri rudarstva - Alfons i Karl Knauf, bili fascinirani sirovim materijalom gipsa.

POVIJEST TVRTKE KNAUF JE PRIČA O RAZVOJU SUHE GRADNJE

Knauf je multinacionalna kompanija s obiteljskom tradicijom poslovanja. Braća Alfons i Karl Knauf su 1932. godine osnovali tvrtku koja danas ima proizvodne pogone i prodajne organizacije na pet kontinenata, te uspješno posluje u više od 60 zemalja i 150 gradova diljem svijeta.

Knauf je tržišni lider u proizvodnji građevinskih materijala koji oblikuju životne prostore i čine ih sigurnim, zdravim i udobnim.Konstantna ulaganja u razvoj novih i inovativnih proizvoda u kombinaciji s najvišim standardima kvalitete zaslužni su za pozicioniranje tvrtke Knauf kao lidera na svjetskom tržištu suhe gradnje.

Naš cilj je održati poziciju vodećeg proizvođača građevinskih materijala za suhu gradnju i građevinsku kemiju, primjenjujući principe i strategiju globalnog uspjeha tvrtke na lokalnom tržištu.

Naša je odgovornost razvijati posao u najboljem interesu društvene zajednice.
To uključuje i brigu o okolišu i ekologiji što je jedna od temeljnih vrijednosti poslovanja tvrtke Knauf, kao i neprestan fokus na održivi razvoj.Građevinska industrija neprestano se razvija i time postavlja visoke zahtjeve u proizvodnji kvalitetnih materijala vrhunskih specifikacija i lakoće primjene.

U skladu s potrebama i zahtjevima tržišta, Knauf razvija moderna rješenja.
Povjerenje kupaca i krajnjih potrošača Knauf je stekao najvišom razinom kvalitete usluga i proizvoda, kao i svakodnevnim nastojanjem da na tržištu postavi nove građevinarske standarde.

Stručni prodajni savjetnici uvijek su na raspolaganju kupcima kako bi isporučili adekvatni proizvod u potrebnoj količini i
na vrijeme. Time potvrđujemo korporativne vrijednosti održivog partnerstva među kojima su predan rad i visoka kvaliteta proizvoda glavni postulati i osnovna nit vodilja poslovanja tvrtke Knauf d.o.o.

Već generacijama prisutan u Vašem domu

January 2022

Sve je započelo vizijom

Utemeljitelji tvrtke bila su braća Alfons i Karl, iz obitelji Knauf.
Rođeni su u Lothringenu početkom 20. stoljeća, koji je tada bio u sklopu Njemačkog Carstva. Prateći obiteljsku tradiciju, studirali su rudarstvo u Berlinu 20-ih godina prošlog stoljeća.

1930 – 1950

1932. Alfons i Karl Knauf dobili su dozvolu za kopanje u rudniku gipsa u Schengenu (Luxemburg), nakon čega je uslijedilo i otvaranje prve tvornice gipsane žbuke.

1949. Otvara se nova tvornica gipsane žbuke u Iphofenu (Njemačka). Ovaj bavarski gradić je i danas sjedište tvrtke Knauf.

1958. Gradnja prvog postrojenja gipsanih ploča u Iphofenu.

1960-e

1960. Uvođenjem prianjajuće žbuke Rotband, Knauf je prvi put na tržište uveo prethodno tvornički izmiješani suhi mort za unutarnju gipsanu žbuku.

1964. S MP75 Knauf je razvio prvu strojnu gips žbuku, te je tako uspostavio standard koji se zadržao do danas

1980

1980: Knauf uvodi prvi samonivelirajući tekući estrih na bazi anhidrita.

1981. Proizvodnjom protupožarne ploče Fireboard, Knauf proširuje ekspertizu u pasivnoj zaštiti od požara.

1982. Masa za fuge Knauf Uniflott olakšava zaglađivanje gipsanih ploča, postavljajući novi standard izvedbe radova. Istovremeno je Knauf razvio polukružni obrub na gipsanim pločama (HRAK), koji se može izgladiti (špahtlati) bez pokrovne trake za fuge.

1985. Uvođenje morta za lijepljenje i armiranje - SM700 koji se primjenjuje za lijepljenje i armiranje svih Knauf WARM-WAND sustava. Ovaj proizvod se i danas odlikuje iznimnom kvalitetom i širokom primjenom kao univerzalno mineralno sredstvo za fasade.

1990-e

1993. Uvođenje prvog Knauf protupožarnog zida povećalo je uspješnost moderne suhe gradnje na međunarodnom tržištu.

1998. Knauf sustav kliznih vrata Krona, preteča današnjeg Pocket Kit-a, bez problema uklapa klizna vrata u svaki Knauf pregradni zid, čime se ostvaruje ušteda na prostoru u novogradnji i modernizaciji stambenog prostora.

2000. – 2005.

2000. Oblikovni elementi, svjetlosni profili i fazonski elementi za Knauf WARM-WAND sustave omogućuju nove načine uređenja toplinski izoliranih fasada.

2004. S gotovim estrihom Knauf Brio, Knauf je iz gips-ploča koje podnose jaka mehanička opterećenja razvio pod koji prilikom modernizacije i novogradnje predstavlja visoku zaštitu od buke i požara te osigurava brzu montažu.

2005. Knauf DIAMANT predstavlja prekretnicu u visokovrijednoj suhoj gradnji. Ova visoko vrijedna gipsana ploča ujedinjuje zaštitu od buke, požara, vlage i visoku čvrtsoću površine.

2004. Početak u Hrvatskoj

U Kosovu kod Knina je otvorena Knauf tvornica, ujedno i prva tvornica gipskartonskih ploča u Hrvatskoj.

Prostor tvornice zauzeo je 77.000 četvornih metara na samom nalazištu gipsane rude.

Lokalno se proizvodi veliki dio prodajnog asortimana gipsanih ploča, profila i električarski gips.

2005. – 2013.

2008. / 2009. Održan je prvi Knauf Werktage, sajam na kojem sva Knauf postrojenja predstavljaju svoje inovacije na nekoliko lokacija u Njemačkoj. Ovaj jedinstveni događaj odvija se svake dvije godine. Knauf Hrvatska također sudjeluje sa svojim partnerima - kupcima i izvođačima.

2010. Posebna gipsana ploča Knauf Silentboard osigurava iznimne učinke u protupožarnoj zaštiti. S druge strane, razvojem strojne gipsane žbuke MP75 Diamant, Knauf je razvio inovativni sustav žbuke za površine s mehaničkim naprezanjima

20 godina Knaufa

2014. godine je obilježeno 20 godina djelovanja i 10 godina proizvodnje tvrtke Knauf na hrvatskom tržištu.

Povodom jubilarne obljetnice, u kninskoj tvornici se okupilo 300 partnera, trgovaca i izvođača, koji su zajednički oblikovali Knauf logo za milenijsku fotografiju.

Uspjeh koji je obilježio prošlost i sadašnjost tvrtke Knauf temelji se na četiri korporativne vrijednosti koje su kompas za rast u budućnosti: partnerstvo, predanost, poduzetnički duh i ljudskost. Upravo su te vrijednosti bile okosnica slavlja u prijateljskom okruženju velikog broja partnera.

2018: Zajedno gradimo budućnost

Razlika u našim proizvodima vidljiva je u kvaliteti koju primjenjujemo u svim područjima našeg djelovanja - od edukacije zaposlenika do izvedbe posljednjeg procesa u proizvodnji.

Vjerujemo da su temelji održivog poslovanja ulaganje u znanje zaposlenika te neprestana komunikacija s korisnicima naših proizvoda. Time učimo i osluškujemo kako razviti naše proizvode i osigurati još lakšu, jednostavniju i udobniju gradnju.

Svojim angažmanom želimo doprinijeti gradnji budućnosti, stvarajući nove mogućnosti i prilike za generacije što slijede.