Suha gradnja

Suha gradnja

Stvaranje funkcionalnog prostora

Knauf suha gradnja omogućava pomno isplanirano uređenje prostora kako bi se postigao maksimum uštede prostora, funkcionalnosti, ugodnog življenja te optimalnog omjera uloženih sredstava i dobivene kvalitete.

Moderan način gradnje

Stvaranje funkcionalnog prostora

Knauf suha gradnja omogućava pomno isplanirano uređenje prostora kako bi se postigao maksimum uštede prostora, funkcionalnosti, ugodnog življenja te optimalnog omjera uloženih sredstava i dobivene kvalitete.

ŠTO JE SUHA GRADNJA?

Inovacije u graditeljstvu

Suha gradnja je termin koji se koristi za posebnu metodu gradnje interijera, odnosno za unutarnje uređenje prostora, čiji je temelj korištenje industrijski pretgotovljenih sustava gradnje. Stoga ne čudi da je postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetu gradnju, koja probija uobičajene rokove adaptacije stana. Metodom suhe gradnje izvode se pregradni zidovi, zidne obloge, stropovi, podovi, dekorativni elementi...

Ovaj princip gradnje pruža niz prednosti, posebice na mjestima gdje je moguća pojava statičkih problema. Manja debljina i težina pregradnih zidova omogućuje jednostavnu izradu i montažu. Osim toga, nije potrebno štemanje, odnosno naknadno razbijanje zidova za polaganje instalacijskih vodova, s obzirom na to da se sve žice i cijevi polažu za vrijeme gradnje u šupljinu zida ili stropa gdje ostaju nevidljive.

UŽIVAJTE U NOVOM PROSTORU

Bez dodatnog čišćenja

Suha gradnja osigurava čistoću i ne rezultira problematičnim građevinskim otpadom. Zbog suhog postupka izrade, sve se površine mogu obrađivati bez daljnjeg čekanja. Budući da nam je danas vrijeme veoma dragocjeno, izreka “vrijeme je novac” kod građevinskih radova u suhoj gradnji u potpunosti opravdava svoj smisao.

SVOJSTVA GIPSA

Gips  je jedan od najstarijih građevinskih materijala u čovječanstvu. Neovisno o stilovima i trendovima u arhitekturi, kroz stoljeća je zadržao svojstvo inovativnog građevinskog materijala s mnogim mogućnostima primjene.

Danas gips uglavnom nalazimo u materijalima namijenjenim za završnu obradu unutrašnjih prostora: u gipsanim pločama i unutarnjim žbukama. Gips se dobiva iz dva izvora:

  • iz prirodnih slojeva
  • u procesu odsumporavanja dimnog plina u elektranama na ugljen, poput sintetičkog gipsa – tzv. REA-Gips

U oba slučaja, radi se o istom kemijskom spoju: kalcijevom sulfatu dihidratu  CaSO42H2O. Razlika je u tome što gips dobiven iz prirodnih slojeva sadrži primjese drugih spojeva koji se pojavljuju u prirodi, a koje treba ukloniti iz gipsa kako bi on postao punovrijedni materijal. S druge strane, sintetički gips se uvijek pojavljuje u čistom obliku.

Gips je vrlo povoljan materijal za zdravlje čovjeka. Zahvaljujući higroskopnim svojstvima, gips je materija koja iz svoje okoline može vezati vodu tj. on upija višak vlage u unutrašnjosti i ispušta ju kada zrak postane previše suh.

Na taj način regulira koncentraciju vlage u zraku koja postaje najpovoljnija za ljude. Stoga u unutrašnjim prostorima obrađenim gipsom vlada optimalna klima.

Pored svega, riječ je o potpuno prirodnom materijalu koji posjeduje pH vrijednost ljudske kože te je bezmirisan i bezopasan. Ekološki je besprijekoran, a s biološkog gledišta potpuno neškodljiv.

PREDNOSTI SUHOMONTAŽNE GRADNJE

  • Mala debljina i težina pregradnih zidova
  • Nema problema kod statike objekta
  • Radovi se izvode brzo, fleksibilno i ekonomično te bez štemanja zidova za instalacijske vodove
  • Gradnja s minimalnim građevinskim otpadom

KOJE SU PREDNOSTI GRADNJE S KNAUFOM?

Otkrijte uz InDizajn i Mirjanu Mikulec

PROIZVODI ZA SUHU GRADNJU