Muzej sinjske Alke, Sinj

Muzej sinjske Alke, Sinj

Predstavljamo Vam primjenu Knauf Designa u sklopu muzeja Sinjske Alke koji nudi jedinstveni doživljaj, sjedinjujući baštinu i vrijednost tradicije s dinamikom i percepcijom modernog doba. U sklopu ovog povijesnog zdanja je predstavljen niz kreativnih arhitektonskih i konceptualnih rješenja koji svojom estetikom i funkcionalnošću nadopunjuju kvantitativno minimalistički postav, čineći objekt trenutno najsuvremenijom muzejskom institucijom u zemlji.

Primjenom Knauf Design obloga na ukupnoj površini od 420 m2 se dodatno ističe posebnost i atraktivnost izloženog postava, sačinjenog od jedinstvenog spoja materijalne i nematerijalne kulture obogaćene interaktivnim panoima i zvukom, smještenima u tri velika prostora na dvjema etažama.

Direktnim tiskom na gips-vlaknaste ploče, Knauf Design je omogućio jedinstvenu rekonstrukciju povijesne bitke pod Sinjem iz 1715. godine, stvarajući savršenu kompoziciju dizajna i akustike prostora u sklopu muzeja. Riječ je o akvarelu Antuna Barača “Alkarska četa na trkalištu” iz 1838. koji je u originalu naslikan na platnu 20 x 30 cm. Akvarel je primijenjen na površinu Knauf Design zidne obloge, stvorivši slikovitu fresku znatno većih dimenzija dužinom čitavog zida od 20 x 7 m.

Ovakvom izvedbom je 300 godina stara Alka ovjekovječena i konstantno iznova doživljena unutar interaktivnog prostora.
Knauf Design okružuje i ostatak interijera s motivom Knauf Natur-Betona koji je postignut jedinstven efekt prezentacije vizuala na većim plohama, uz vrhunsku izvedbu koja je, po riječima projektanta, gdina. Ante Kuzmanića, u konačnici bila “izuzetno funkcionalno i ekonomično rješenje uz vrhunski vizualni dojam”. Ovakva projektna referenca lokalnoj industriji potvrđuje priznanje zaprimljeno od struke koja je Knauf Design proglasila “najinovativnijim brendom 2015. godine u Njemačkoj”.

Podaci o objektu
 
Arhitekt: Ante Kuzmanić
Godina izgradnje: 2015