Polaganje keramike

Hidroizolacija i niveliranje uz Knauf
Zaštita od vlage

Bilo da je riječ prostorijama s konstantnom koncentracijom vlage, kao što su kupaonice i kuhinje, ili o bazenima te wellness i spa centrima, potrebni su sustavi i proizvodi za sve zahtjeve. S Knaufom postižete idealne je podloge za pločice i pravu alternativu za prijašnji način gradnje “kamen na kamen".

KUPAONICE I KUHINJE

Suho i čisto

Budući da svaka prostorija Vašeg doma ima drugačiju primjenu i funkciju, Knauf je prilagodio svoje proizvode sukladno funkciji specifičnih prostorija. Za većinu ljudi dan počinje u kupaonici i tamo završava. Kako bi Vam svaki dan već od ranog jutra započeo u pozitivnom raspoloženju, predlažemo da ovaj prostor svog doma oblikujete za što ugodniji boravak u njemu. Za vlažne prostore u kućanstvima gdje se stvara prekomjerna koncentracija vlage u zraku, primjerice u kuhinji i kupaonici, Knauf ima nekoliko rješenja. Naši usklađeni sustavi nude najbolje jamstvo uz jednostavnu ugradnju. Njihovom primjenom ste u mogućnosti sami osmisliti cjelokupni dizajn prostora, istovremeno štedeći na primjeni materijala i očekivanoj potrošnji energije prilikom njihove primjene.

ZAŠTO KORISTITI PREMAZE?

Knauf preporuča korištenje vlastitog sustava za izolaciju kako bi površine koje dolaze u kontakt s vodom bile u potpunosti izolirane vrhunskom kvalitetom. S obzirom da je Knauf sustav za izolaciju certificiran, možete se bez brige opustiti u toploj kupci ili zabaviti kulinarskim eksperimentima.

Stoga se podne i zidne površine koje redovito dolaze u kontakt s vodom (tuševi, zidovi iznad umivaonika i kade, zidovi i podovi u javnim kupaonicama) moraju izolirati. I površine ispred kade i tuša smatraju se područjima pod utjecajem vode.

No bez brige, u ovakvim slučajevima nije potreban poseban podni odvod, nego specijalizirana sredstva Tiefengrund ili Spezialhaftgrund. Riječ je o pretpremazima koji se koriste za izolaciju unutarnjih i vanjskih kutova prostorija, te spojeva zida sa zidom ili zida s podom.

OSNOVNO ZNANJE ZA POLAGANJE PLOČICA

Postupak polaganja

Ako je riječ o velikim keramičkim pločicama i/ili pločicama koje su na poleđini jako profilirane, odnosno ako je riječ o blago neravnoj podlozi, primjenjuje se postupak polaganja u srednje debeli sloj. Kod manjih pločica s glatkom poleđinom i ravnom podlogom polaganje se izvodi u postupku s tankim slojem.

Flexkleber & Extraflex

Polaganje cijelom površinom u području poda najsigurnije se postiže ljepilom Knauf ljepilom ili Extraflex. Gipkom konzistencijom materijala ljepilo se može iznimno lako nanijeti i u debljim slojevima, a pločica se direktno postavlja u sloj ljepila i pritisne.

Fuge

Fuge služe tome da izravnaju razlike u dimenzijama pločica i da demontiraju naprezanja. Veličina fuge je stvar osobnog ukusa, stoga pustite mašti na volju. Za svaku širinu fuge, od 2 mm do 50 mm, postoji pravi materijal.

Posebne površine

Površine prirodnog kamena kao što su mramor i granit zahtijevaju specijalne mase za fugiranje radi specifičnosti materijala. Ovoj kategoriji pribrajamo i staklene pločice koje su sve popularnije zbog karakteristične strukture i sjaja stoga se novim materijalima treba pristupiti s posebnom pažnjom.

PROIZVODI ZA POSTAVLJANJE KERAMIKE