Gallery

SANACIJA I REKONSTRUKCIJA PODOVA

Posljedice potresa na objekte mogu biti mnogobrojne. Od onih najtežih kao što su potpune devastacije objekta, rušenja, naginjanja, pojave pukotina, narušavanja statike objekta do onih “blažih” kao što je oštećenje podova.

Funkcionalnost i efikasnost svih površina doma izuzetno je bitna, što uključuje i podove. Pod predstavlja podlogu za optimalnu zvučnu, toplinsku i protupožarnu zaštitu te zaštitu od vlage.

KNAUF SUHI ESTRIH = UŠTEDA VREMENA

Inovativno rješenje tvrtke KNAUF je KNAUF sustav suhog estriha!

Suhi estrih se uvijek postavlja na ravnu i nosivu podlogu “plivajući”, tj. ne lijepi se niti se pričvršćuje vijcima za nosivu podlogu, a od bočnih zidova je radi bolje zvučne zaštite odvojen tipskom rubnom trakom. Osim što suhi estrih polažemo “plivajući”, isti možemo koristiti za izravnavanje podloge. Na neravnim podlogama suhi estrih se postavlja nakon što se površina izravna s KNAUF suhim nasipima.

Vrste KNAUF sustava podova i suhih estriha:

1. Sustav KNAUF PRESTO (F19 GIFAfloor) – samonosivi podni sustavi

 • KNAUF PRESTO LBS (jednoslojni nosivi podni sustav)
 • KNAUF PRESTO LBS plus (dvoslojni nosivi podni sustav)

Glavne karakteristike:

 • Nosivi i plivajući pod u jednom
 • Brzo postavljanje
 • Do raspona nosivih greda ≤ 120cm
 • Obrada sa standardnim alatima za obradu drva i suhe gradnje
 • Poboljšanje zvučne zaštite
 • Ne gorivo A1

Koristeći poveznice niže pristupite videima aplikacija, tehničkim podacima i katalogu proizvoda.

Knauf Presto GIFAfloor prezentacija: KNAUF GIFFAfloor PRESTO
Tehnički list: F19 Knauf Integral GIFAfloor
Katalog: Katalog proizvoda suhe gradnje (str. 56 - 58)
Video: Knauf Presto GIFAfloor (aplikacija 1)
Knauf Presto GIFAfloor (aplikacija 2)

SIGURNIJE UZ KNAUF!

2. Sustav F12 BRIO – gipsano vlaknasti podni elementi

Sustav gipsvlaknastih suhih plivajućih podova koji su, osim za stambene prostore, pogodni za više opterećene prostore (čekaonica, šalteri, učionice). KNAUF BRIO omogućuje postavljanje keramičkih pločica dimenzije do 120 cm.

Koristeći poveznice niže pristupite videima aplikacija, tehničkim podacima i katalogu proizvoda.

Tehnički list: F12 Knauf BRIO suhi estrih
Katalog: Katalog proizvoda suhe gradnje (str. 56 - 58)
Video: F12 BRIO (aplikacija)
F12 BRIO (aplikacija, talijanska verzija)

3. Sustav F13 VIDIFLOOR  - gipsano vlaknasti podni elementi 

Sustav gipsvlaknastih suhih plivajućih podova koji su, osim za stambene prostore, pogodni za više opterećene prostore (čekaonica, šalteri, učionice). Zbog manjih dimenzija ploča, idealan je kod rekonstrukcija s uskim stubištima.

Koristeći poveznice niže pristupite videima aplikacija, tehničkim podacima i katalogu proizvoda.

Tehnički list: F13 Knauf Vidifloor suhi estrih
Katalog: Katalog proizvoda suhe gradnje (str. 56 - 58)
Video:  F13 VIDIFLOOR (aplikacija na suhi nasip)
F13 VIDIFLOOR (aplikacija na mineralnu vunu)

4. Sustav F145 – gipsane ploče posebno tvrde strukture čija je impregnirana gipsana jezgra obuhvaćena kartonom

Gipskartonski suhi estrih idealan je za stambene prostore.

Koristeći poveznice niže pristupite tehničkim podacima i katalogu proizvoda.

Tehnički list: F145 Knauf suhi estrih (podne ploče)
Katalog: Katalog proizvoda suhe gradnje (str. 57 - 59)

Za više informacija i upite obratite nam se na email [email protected] ili direktnim pozivom na +387 33 711 090.


PERFECT SURFACES BROŠURA – UMJETNOST SAVRŠENSTVA

Perfect Surfaces proizvodi stvarani su u suradnji s kompetentnim osobama, ekspertima u području završnih radova, što je rezultiralo njihovom vrhunskom kvalitetom. Za neke je to “samo” površina zida ili stropa. No, soboslikari za završne površine i monteri suhe gradnje će dugoročno biti zadovoljni jedino ako se koristi pravi materijal u kombinaciji sa stručnom primjenom. Dokazana kvaliteta za zidove i stropove. Prava majstorska djela stvaraju se samo pomoću materijala najbolje kvalitete! Poveznica za preuzimanje Perfect Surfaces brošure : PERFECT SURFACES BROŠURA

POSTUPCI TEMELJITE SANACIJE OŠTEĆENJA NAKON POTRESA, NAKON ŠTO JE ZGRADA OCIJENJENA SIGURNOM ZA KORIŠTENJE

U potresu, zbog pomicanja zgrada, u jednakoj mjeri stradavaju zidovi i stropovi. Ako nije narušena statika, odnosno ako je potvrđena sigurnost korištenja stambenih ili poslovnih prostorija, moguća je brza i učinkovita sanacija jednostavnim postupcima s materijalom koji je dostupan u trgovinama građevinskim materijalima. Sanacija počinje odozgo, dakle od stropa, zatim se uređuju zidovi.

PUKOTINE U STROPU I OPADANJE ŽBUKE

Ako živite ili imate poslovni prostor u starijoj zgradi, u kojoj je međukatna konstrukcija izrađena od drvenih greda, a završna žbuka se najčešće veže za sloj trstike koji je pričvršćen za drvene letvice, velika je vjerojatnost da će vremenom dijelovi žbuke otpasti ili će se, u povoljnijoj varijanti, pojaviti samo pukotine koje se vremenom šire. U nedavnom slučaju potresa se  pojava pucanja i opadanja žbuke ubrzala i posljedično su otpale velike količine iste. Žbuka nema utjecaj na sigurnost i statiku same zgrade.

SANACIJA STROPA

Kako bi se stambeni ili poslovni prostor doveo u stanje ponovnog korištenja, možemo koristiti sljedeće pristupe:

1. Mokri postupak koji obuhvaća temeljito čišćenje sipkih dijelova i odstranjivanje labavih i ne nosivih komada i površina

Postupak / primjena:

 • Temeljito čišćenje podloge da  bude suha i nosiva te nanošenje temeljnog premaza. Primijeniti temeljni premaz ovisno o vrsti, odnosno o upojnosti podloge

Koristiti npr.:

 • Knauf Grundiermittel / Aufbrennspere za jako upojne podloge od opeke ili plinobetona
 • Knauf Tiefengrund Finish grund za dubinsku impregnaciju i protuprašni premaz

Video: Grundiermittel

Video: Finish Grund

Video: Zaglađivanje unutarnjih kutova (Fill&Finish)

Brošura Perfect Surfaces, Temeljni premazi, str. 54 – 56

2. Ponovno žbukanje površine uz upotrebu armaturne trake i mrežice te naknadno zaglađivanje

Postupak / primjena:

 • Alat i posude u kojima se miješa materijal moraju biti suhi i čisti, bez zaostalih prljavština i drugih materijala. Materijali se mogu miješati i ručno i strojno  (el. muljalom). Materijal sipati u čistu i hladnu vodu i miješati do kremaste kakvoće. Potrebno je posebno voditi računa o temperaturi i vlazi u prostoru te o dozvoljenom vremenu obrade odnosno otvorenom vremenu, što je za svaki materijal posebno označeno na pakiranju. Izbjegavati dodavanje vode i ponovno miješanje. Temeljito čišćenje i dobra  priprema podloge, obrada spojeva i površina te zaglađivanje, bitni su faktori za ukupan rezultat i dobivanje vrhunskih površina s Knauf materijalima

Za debljine od 5 mm do 50 mm

 • Sanaciju ručnom gipsanom žbukom možemo započeti nakon što je podloga prethodno pripremljena kako je navedeno. U slučaju potrebe višeslojnog nanošenja obavezno rabicirati površinu metalnom mrežicom. Na podloge od plinobetona i betona, stropove s ulošcima od opeke, maksimalna debljina nanošenja je  ≤15 mm, jednoslojno.

Koristiti npr.: Knauf ROTBAND

Idealno za zaglađivanje i ispunu pukotine od 0 mm do 90 mm

 • Sanaciju pukotina i manjih površina možemo započeti  materijalom za ispunu pukotina do 90 mm i zaglađivanje 0-5 mm. Napominjemo da je od iznimne važnosti nanošenje temeljnih impregnacijskih premaza.

Koristiti npr.: Knauf Grunband

3. Suhi postupak

Postupak / primjena:

 • Suhi postupak koji koristi sustav spuštenog stropa, npr. Knauf D112, koji podrazumijeva sustav na jednostrukoj potkonstrukciji od čeličnih profila (UD/CD) – brži i jednostavniji način koji vas štiti od daljnjeg sipanja žbuke sa stropa
 • Na razmaku do 90 cm i CD profilima na potrebnom razmaku do 50 cm, moguće je  napraviti potkonstrukciju za jednoslojno oblaganje Knauf gipsanim pločama i  izradu spuštenog stropa. Važno je osigurati kvalitetnu i nosivu podlogu za prihvat ovjesa. Ovim sustavom moguće je izraditi spušteni strop sa spuštanjem do 12,5 cm. U šupljinu konstrukcije moguće je ugraditi razne instalacije kao i izolacijski sloj od mineralne vune. Kod navedenog postupka važno je koristiti razdjelnu traku u spoju Knauf gipsanih ploča s obodnim konstrukcijama.

Koristiti npr.: Knauf TrennFix za priključne spojeve

 • Obradu spojeva gipsanih ploča moguće je započeti nakon što su isključene mogućnosti promjene dimenzija ploča, npr. uslijed promjene temperature ili vlage u prostoru. Kod stropnih površina potrebno je čelne pojeve ploča bočno pomaknuti 40 cm.

Koristiti npr.:

 • Uniflott / Uniflott impregnirani za obradu uzdužnih spojeva bez bandažne trake
 • Knauf Fugenfuller i po potrebi s Knauf Uniflott za obradu poprečnih / čelnih spojeva obavezno s bandažnom trakom

Postoje tri vrste bandažnih traka:

 • Papirnata bandažna traka
 • Bandažna traka od staklenih vlakana
 • Samoljepljiva mrežasta bandažna traka

Brošura Perfect Surfaces, Bandažne trake str. 25 - 27

Tehnički list D11

Brošura Ugoda i sigurnost

ZAVRŠNA OBRADA POVRŠINA – ZA MOKRI I SUHI POSTUPAK

Postupak / primjena:

 • Za brzu obradu i postizanje vrhunske kvalitete površine postoje i gotove pastozne glet mase, odmah spremne za upotrebu, npr. Knauf Superfinish. Izuzetno pogodan za obradu površina od gipskartonskih ploča, betona, opeke i žbuka. Odlična mu je prionjivost i otpornost na pukotine te se lako brusi. Nakon potpunog sušenja, vrlo tvrd i otporan na mehaničko djelovanje. Ne zaboravite uvijek nanijeti temeljni premaz. Pridržavati se smjernica za sigurnu upotrebu materijala

Video: Zaglađivanje unutarnjih kutova (Fill&Finish)

Brošura Perfect Surfaces

U narednim tjednima nastavljamo sa stručnim i tehničkim savjetima za sanaciju unutar objekta. Za sve upite i savjete stojimo vam na raspolaganju na [email protected]www.knauf.ba