Žbuke

Knauf rješenja za prekrivanje površina

Uz pomoć Knauf proizvoda za žbuke, svaki kreativni profesionalac može dati građevini svoju jedinstvenu notu, bez obzira primjenjuje li se kao podloga za naknadne premaze standardnih objekata, za saniranje i očuvanje povijesne građevine ili pak za stvaranje plemenite, individualno strukturirane površine.

VAŽNI KORACI

Nanošenje žbuke

Prilikom nanošenja žbuke na površinu, važno je uzeti u obzir sljedeće uvjete primjene:

1. Vodite računa gdje će se žbuka nanositi. U dnevnom boravku ili kupaonici? Na zid ili strop?

2. Kakva je podloga? Je li nosiva?

3. Postoji li mogućnost naknadne obrade gornje površine za posebne zahtjeve (npr. pločice min. 1 cm debljine)?

4. Koji se nedostaci površine moraju ispraviti?

Prije nanošenja drugih premaza, žbuka se mora u potpunosti osušiti.

Vrijeme sušenja ovisi o:

  • debljini žbuke,
  • vanjskim uvjetima, kao što su vrijeme, ventilacija, temperatura, relativna vlažnost zraka i sl.

Važno je izbjeći direktnu sunčevu svjetlost i jak propuh.

Gipsane žbuke

Gips se ubraja među najstarije građevinske materijale te je njegova primjena u žbukanju unutarnjih prostora sve raširenija među strukom.

Osnovna namjena unutarnje žbuke je postizanje oplemenjene površine te stvaranje ugodne atmosfere za stanovanje.

Također, gipsana podloga nudi različite mogućnosti uređenja površine; od naizgled ravnih površina do izražajnih struktura filcane žbuke. Čak i kada bi površina kasnije trebala biti obojena, obložena tapetama ili pločicama, gips je u svakom slučaju idealna podloga.


PREDNOSTI GIPSANIH ŽBUKA

Žbukanje površina služi zaštiti zidova. Zbog različitih svojstava gipsa i iznimne prianjanja na površinu, zidovi se pretvaraju u ravnu zidnu površinu, regulira se vlažnost zraka u prostoriji te pruža zaštita od buke i požara. Korištenjem Knauf fasadnih sustava postiže se smanjenje uporabe energije za grijanje tj. energetska učinkovitost, poboljšava klima u prostoru boravka i sprečava mogućnost nastanka pojave vlage i plijesni na unutarnjim površinama zidova. Kao sastavni dio gipsa, voda ima važnu ulogu u regulaciji vlage, kako izvana tako i iznutra. Stoga osim vizualnog doživljaja, gipsane žbuke imaju i funkciju “pročišćivača” zraka. U kombinaciji sa zaštitnim premazima, armaturnim mrežicama i ostalim pripadajućim sredstvima i alatima, Knauf nudi sustavna rješenja gipsanih žbuka sa zaštitnom i estetskom ulogom.

PROIZVODI ZA ŽBUKE